Ha nyaraláshoz készülünk, nagyobb túrát tervezünk, vagy üzleti útra kell mennünk, egyik legfontosabb dolgunk az előkészületek között, hogy mind az igényeinknek, mind a lehetőségeinknek megfelelő szállásról gondoskodjunk az úticélunkat jelentő településen. A szállás kiválasztásához szükséges előzetes információgyűjtésre több mód is kínálkozik: megkérdezhetjük ismeretségi körünkben, barátainktól, rokonainktól, milyen tapasztalataik vannak egy-egy konkrét szálláshellyel kapcsolatban.

Elővehetünk a polcról egy útikönyvet, ezek nagy része is tartalmaz – legalábbis utalásszerűen – tájékoztatást a helyi szálláslehetőségekről. Különösen akkor, ha az illető szálloda, apartman történelmi épületben, műemléképületben kapott helyet. Végül fordulhatunk a 21. század leghatékonyabb és leggyorsabb ismeretszerzési technológiájához: az internetes szálláskeresőhöz.

Az online szálláskereső és szállásfoglaló rendszerek legnagyobb előnye, hogy útikönyvek feltornyozott garmadája, az asztalon keletkező káosz és szanaszét heverő feljegyzések formájában előállott “cetli-wirtschaft” nélkül, külön megnyitott böngészőfülek segítségével, egymás mellett vehetjük szemügyre az egyes szálláshelyek legfontosabb adottságait, szolgáltatásait és árait.

Akár  Hortobágyot vesszük célba,  akár Gyulára ruccannánk, akár Eger történelmi épületeit szándékozunk felkeresni, bőséggel találunk szállás-kínálatot e  városokban. De ha Hévíz, Harkány, Hajdúszoboszló, Debrecen vagy éppen Gyula gyógyfürdőit látogatnánk meg, akkor sem kell tanácstalanságba esnünk. Szintén nem kell éjszakai hajlék nélkül maradnunk, ha Orfűt, Pécset avagy Siófokot vesszük célba.

Az online szálláskereső, amely a www.hellotourist.net címen érhető el, minden szállást kereső utazó kényelmére szolgál. Használatával nem csak új ismeretekre, tájékozottságra tehetünk szert, de kiválasztott szálláshelyünket le is foglalhatjuk az informatív leírások, a beszédes fényképek és a hasznos térképmellékletek megtekintése után.