A vízvezetékből kijövő víz tizen-egynéhány fokos hőmérséklete legfeljebb szaunázást követő merülőmedencéhez használható hőmérsékletű. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarországon a hőmérséklet átlagban nyáron is alig éri el a 20 fokot, akkor könnyen belátjuk, hogy egy kültéri medence vize az itteni éghajlaton nem fog könnyen felmelegedni élvezhető hőfokúra. Ezért egy átlagos kinti medence élvezhetősége megfelelő medencefűtés hiányában meglehetősen korlátozott.

Medencefedések és szolár takarók

A medencék napenergia segítségével történő fűtésére több technikai megoldás található. Legegyszerűbb ezek közül az ún. szolár takaró, mely egy különleges fólia, ami részben a medencére jutó napsugárzás energiáját gyűjti egybe, valamint késlelteti a medence lehűlését az éjszaka alatt. Az ilyen és ehhez hasonlító, hőszigetelő hatású medencefedések, mint például a polikarbonát tetők, azonban mindenekelőtt kiegészítő funkcióval bírnak, mindenekelőtt a nagy területen hőt veszítő medencék hőveszteségének csökkentésére.

Kollektorok és szolár panelek

A előzőekben leírtaknál nagyobb hatásfokú és összetettebb megoldást nyújtanak a szolár panelek és kollektorok. Az előbbiek kizárólag nyáron alkalmazható, műanyagból készített kollektorok, melyeket legtöbbször kerítésre vagy háztetőre rögzítenek, míg utóbbiak költségesebb anyagból gyártott, nagyobb hatásfokú szoláris rendszerek, melyek elsősorban a megfelelő tartalék tartályokkal ellátva, háztartások melegvíz-ellátását szolgáltathatják. Az előzőekben bemutatott, a nap energiáját felhasználó rendszerek előnye, hogy energia felhasználása legfeljebb a víz keringetéséhez kell, hátrányuk ellenben a napsugárzástól való függőség, (következésképpen a medence használhatóságát nem időzíthetjük előre, hiszen az időjárás változásától függ a medence hőfoka is), ezen felül a szerelés költségei nagyon különbözőek.

Elektromos medencefűtés

Az árammal való medencefűtés a legegyszerűbb konstrukciójú és legkönnyebben telepíthető fűtési mód, de az aktuális áramárak figyelembevételével a legdrágább megoldás is. Az elektromos hőcserélők ui. kis helyen elférnek, a medence gépészeti rendszerével közvetlenül egybeépítve, mindazonáltal a fűtési kapacitás a nagy áramfelvétel és a hőcserélők mérete miatt összességében eléggé korlátozott.

Medencefűtés kazánnal

A kinti medencék fűtése kazán segítségével is megoldható, ez a hazai körülmények mellett elsősorban gázkazánt jelent. Azonban a kazán a legtöbbször nem rakható direkt a medence mellé, ezért a kazánnal összeépített hőcserélő és a medence közötti összeköttetés kiépítése tovább emeli a kiépítés költségeit, mindazonáltal az aktuálisan érvényes gáz ártámogatás fenntartásáig még viszonylag gazdaságosan működtethető alternatívát jelent.

Medence hőszivattyúk

A medencefűtésre leginkább használatos hőszivattyús alternatíva a levegő-víz hőszivattyúk használata. A hőszivattyút, működését nézve, egy fordított hűtőgéphez hasonlóan lehet elképzelni.Az egyik ?oldalán? a medence vizének hőfokát emeli, másik ?oldalon? hőt von el a környezetéből, vagyis a levegőből. Összességében a környezet levegője melegíti fel a medencénket, a hőszivattyú ez esetben nem tesz mást, mint elektromos árammal a keringetett hűtőközeg segítségével vonja el a hőt a levegőből, és ezt követően adja le a medence felmelegítéséhez. A Microwell hőszivattyúk a fűtésen felül hűteni is tudják a medencék vizét!
Az előzőekben leírtak miatt a használt energia még így is olcsóbb lehet mint az elektromos áram vagy a gáz. Ennek elképzelésére érdemes átgondolni a következőket. Ha egy hőszivattyú COP értéke körülbelül 6, az köznapi nyelven annyit jelent, hogy egy kW-nyi felvett elektromos energia segítségével hat kW-nyi fűtési energia termelődik! Következésképpen akár hatszor olcsóbb lehet például az elektromos áramnál!

Összefoglalás

A medencék vizének fűtésére, és így a medencék komfortosságának és használati idejének növelésére több különféle alternatíva létezik. Fűthetjük a medencét tradicionális tüzelőanyagokkal, mint például az áram vagy a gáz, ezen felül választhatunk olyan gazdaságos, környezetkímélő medencefűtési megoldások közül, mint például a solar panelek, mindazonáltal vegyük figyelembe, hogy a medencének akkor kell felmelegednie, amikor azt szeretnénk és nem csak jó időben. Sokszor előfordul az is, hogy a nyári kánikulában a medence vizét le kell hűteni.
Ezek figyelembevételével tehát legyen tervezhető a használat.

A Microwell cég a medencék vizének hűtésére, fűtésére alkalmas levegő-víz hőszivattyúkon felül különféle épületgépészeti rendszerek, mint az uszodai párátlanítók tervezésével, szerelésével, gyártásával és szervizelésével foglalkozik. Termékpalettáján olyan minőségi épületgépészeti megoldások szerepelnek, melyek egyaránt növelik mind a mind a kültéri vagy kerti medencék, mind a beltéri úszómedencék komfortosságát, egyszersmind elősegítik azok gazdaságos üzemeltetését.