A Cseppkő Gyermekotthon több kisebb szakmai egységből áll, ahol családias környezetben, kiscsoportokban élnek a gyermekek. A hétköznapjaik hasonló más gyerekekéhez: iskolai kötelezettségeik vannak, segíteniük kell a házimunkában, de közben az otthon gondoskodik arról, hogy megfelelően legyen eltöltve a szabadidejük, és a hétköznapjaik is színesek legyenek.

A legtöbb gyermek kapcsolatot tart a vérszerinti családjával, amelyhez a Cseppkő Gyermekotthon teret nyújt, de ennek szabályozása mindig az illetékes gyámhivatal feladata. Szokták mondani, hogy szülői szeretetet csak vérszerinti szülő adhat, és ennek igazat is lehet adni, de odafordulással, figyelemmel el lehet nyerni a gyermekek szeretetét, bizalmát, amely elég lehet arra, hogy egészségesen, egyensúlyben nevelkedjenek fel.

Cseppkő Utcai Gyermekotthon Budapest II. kerületében, a Rózsadombon található. A gyermekotthon gyermekvédelmi szakellátásba utalt gyermekek számára nyújt otthont nyújtó ellátást. Ez azt jelenti, hogy a gyermekek teljes ellátást, szállást, étkezést kapnak, iskolába – nevelési oktatási intézménybe járnak. A gyermekotthon gondoskodik arról, hogy a gyermekek szép lakókörnyezetben éljenek, megfelelő ruházatban járjanak, valamint megkapják a biztonságot nyújtó, családias légkört.