A tetőfelújítás során az első lépés a megfelelő szakember kiválasztása. Ha megtaláltuk a vállalkozót, akivel dolgoztatni szeretnénk, akkor a következő lépés az új tetőfedő anyag kiválasztása. Ennek tudatában lehet megtervezni a régi tetőszerkezet megerősítését. A tetőfedő anyag lehet betoncserép, agyagcserép, zsindely illetve cserepes lemez is. A legismertebb márkák a következők: Bramac, Mediterrán, Tondach, Ceaton, Lindab.

Tetőfelújítás során érdemes átgondolni, hagy a tetőtér be lesz-e valamikor építve. Ha van rá esély, abban az esetben csak páraáteresztő tetőfóliát alkalmazzunk, hogy a szigetelést a későbbiekben optimálisan és szakszerűen tudjuk elhelyezni. Ha nem ilyen fóliát választunk, akkor csak vékonyabb szigetelést tudunk beépíttetni a későbbiekben. A munka megkezdése előtt még ki kell választanunk az ereszcsatorna rendszert. A választási szempontok lehetnek az anyag, szín és az ár.

Egy szépen felújított tetőszerkezet, ha a látszó fa része is ki van cserélve, az egy laikus számára egy új tető hatását kelti. A vállalkozó kiválasztásánál a fő szempont legyen a tetőfedő vállalkozó szakértelme, ami a személyes találkozón kiderül.